joi, 17 decembrie 2009

Pop Art de la ghena .....



Am urmarit pana acum 3 minute, un documentar la HBO, si anume ASTA "Lumea vazuta de Ion B" . nu l`am prins de la inceput ,ceea ce regret foarte mult, insa....cat am vazut m`a facut sa ma simt , ca in filmele cu happy end cand la sfarsit te simti fericit si esti bucuros pentru bucuria personajelor, sa simt bucuria si fericirea acestui Ion B pentru realizarile lui, care l`au ajuns la varsta de 60 de ani.


Ce am vazut este povestea lui Ion Birladeanu, care la 60 de ani, dupa o viata in slujba Romaniei (ca si gropar, paznic si gunoier) a ajus sa-si expuna lucrarile artistice la Londra, alaturi de mari artisti ai lumii.

Ion Birladeanu a ales ca si metoda de exprimare arta colajului, iar in timp a realizat cateva lucrari exceptionale. Din pacata “arta colajului” nu este tocmai specialitatea mea, de aceea va voi cita cateva paragrafe scrise de Iulia Sima, legate de acest artist.

“Lucrarile artistului Ion Birladeanu au fost descoperite de galeristul Dan Popescu, in urma cu doi ani, in ghena unui bloc, iar acum, artistul de peste 60 de ani expune la Fred Gallery din Londra, alaturi de mari artisti care au marcat istoria artei.
Personalitatea si viata lui Ion Barladeanu, acest roman care a ales ca mijloc de expresie colajul, una dintre cele mai apreciate arte ale secolului 20, ne lasa cel putin uimiti.

“Este nascut in 1946 si de mai bine de treizeci de ani a evitat sa devina un “cetatean onorabil”. Pe vremea comunismului a schimbat toate muncile posibile. La douazeci de ani pleaca din satul sau natal (Zapodeni, judetul Vaslui) si incepe sa munceasca la stuf in Tulcea sau docher in Constanta. In Bucuresti este pe rind gropar, taietor la gater, paznic sau muncitor necalificat la Casa Poporului. Dupa 1989 traieste din resurse marginale ocupindu-se ca un free lancer de selectarea gunoiului intr-o curte de bloc de pe strada Mosilor si face mici servicii locatarilor. Nu isi intemeiaza o familie si nu se mai angajeaza”

In lucrarile sale, Ion Barladeanu, acum reprezentat de galeria H’Art, a adus o critica ironica la adresa regimului comunist si mai apoi la adresa politicienilor post-revolutionari. Prin existenta lui, Ion Birladeanu a selectat timp de mai bine de treizeci de ani imagini din reviste si a realizat o serie de colaje unice. Si pana ca arta lui sa fie descoperita din intamplare si mai apoi aratat lumii intregi, Barladeanu isi arata lucrarile “doar citorva oameni destepti”.

Colajele acestui personaj interesant sunt prezentate acum, ca esentiale pentru arta colajului, alaturi de creatii ale unor artisti ca Marcel Duchamp sau Andy Warhol. Expozitia de la Londra este curatoriata de catre specialistul in colaj Pavel Zoubok.
Aflam ca pionierii acestei exprimari artistice sunt George Braque si Pablo Picasso si ca etimologia cuvantului colaj provine de la frantuzescul “coller”, care inseamna “a lipi”. Insa istoria colajului se intoarce cu sute de ani in urma, pentru ca in secolul 20 sa isi primeasca locul sau special ca Arta Moderna.

Iar documentarul s-a terminat cu precizia ca nea` Ion, dupa 10 ani de pauza, s-a reapucat de munca si a realizat 160 de colaje super bune, care,in ianuarie 2010, vor fi expuse la prima expozitie solo alu` nea Ion, organizata la Paris :D


ah si sa nu uit piesa de azi ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu